Ce este Pilates?

Pilates este un sistem complex de exercitii fizice prin care se lucreaza corpul in intregime, de la musculatura cea mai profunda pana la cea periferica, exercitii in care intervin mintea, corpul si respiratia. Obiectivul consta in obtinerea unui echilibru muscular intarind muschii slabiti si relaxandu-i pe cei contractati. Acest lucru ajuta la cresterea controlului, fortei si flexibilitatii corpului, miscarile devin mai eficiente, ajutand la reducerea durerilor de spate sau ale altor indispozitii, protejand articulatiile.

Aceasta metoda inovatoare de antrenament minte-corp, inventata de Joseph Pilates, transforma uimitor aspectul organismului, modul in care il folosim si in care ne simtim. Il fortifica fara sa creeze muschi umflati, modeleaza un corp fin, tonifiat si ferm, coapse zvelte si un abdomen plat. Dezvolta o buna postura si miscari usoare, gratioase.

Calitatea exercitiilor e mai importanta decat numarul in exces al repetitiilor, conteaza miscarile precise, care presupun un control si o atentie deosebita asupra zonei centrale Powerhouse (zona abdomenului, oblicilor, intercostalilor, zona lombara, muschii feselor si a coapselor superioare, muschii planseului pelvian). Nefacand un numar foarte mare de exercitii, muschii nu se tensioneaza inutil, reducand astfel riscul accidentarilor.

Pilates s-a demonstrat a fi un antrenament nepretuit atat pentru pregatirea sportivilor profesionisti cat si pentru persoanele care sufera in mod obisnuit de probleme ale spatelui sau de vreo leziune musculara si care cauta o activitate de miscare cu efect de prevenire si refacere. Metoda Pilates in diferite tari (din SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, etc) este integrata in programele de recuperare medicala in care in special reformerul ocupa o importanta deosebita.

Succesul metodei nu consta doar in realizarea si controlul total al exercitiilor ci si in faptul ca individul devine constient de propriile capacitati si limite personale, putand sa adapteze exercitiile nevoilor sale. In plus, pentru ca mintea este implicata pentru executia corecta a fiecarei miscari, acest lucru se va rasfrange pozitiv asupra activitatilor din viata de zi cu zi, ducand totodata la relaxarea si eliminarea tensiunilor.

Dansatorii profesionisti au cunoscut beneficiile pe care le ofera Pilates-ul de zeci de ani. Sportivii de top il folosesc pentru rezistenta, flexibilitate si prevenirea accidentarilor. Celebritatile din lumea modei si filmului il folosesc pentru pastrarea aspectului fizic. In ultimii ani, Pilates-ul a devenit extrem de popular si in randul oamenilor obisnuiti care, indiferent de varsta, sex sau conditie fizica pot sa foloseasca rezultatele acestor exercitii pentru intretinere, prevenirea problemelor de sanatate, de corectare a tinutei sau chiar ca forma de terapie.

Acum, mai mult ca niciodata, stilul de viata „civilizata” al secolului pe care il traim este din ce in ce mai sedentar, in timp ce corpul nostru care a fost construit pentru actiune nu s-a schimbat deloc. Metoda Pilates ajuta organismul aducand actiunea in viata dumneavoastra – o actiune controlata, naturala, sanatoasa, fluida si gratioasa. Daca avem un corp sanatos, mintea si starea psihica vor fi in armonie cu acesta si vom putea face fata intamplarilor vietii cu mai mult echilibru sufletesc.

In septembrie 1939, J. Pilates sublinia: „Atunci cand se afla intr-un corp sanatos, mintea are o senzatie splendida de energie.”

Incercati energia oferita de Pilates Therapy, poate este exact ce va trebuie in acest moment!