Istoric – Joseph Pilates

Joseph Hubertus Pilates s-a nascut in 9 decembrie 1883, in Mönchengladbach, Germania; fara indoiala ca parintii sai (tatal fost gimnast medaliat, iar mama doctor naturist) au influentat credinta sa în principiile de stimulare ale organismului care se poate vindeca fara medicamente artificiale. J. H. Pilates a fost un copil bolnavicios, suferind de astm, rahitism si reumatism articular acut, ceea ce l-a determinat sa practice diverse antrenamente sportive (culturism, gimnastica, inot).

La varsta de 14 ani corpul lui ajunsese atat de bine lucrat incat poza pentru plansele de studiu ale anatomiei. In 1912 s-a mutat in Anglia, lucrand ca boxeur profesionist, apoi predand ore de auto-aparare fortelor de politie Scotland Yard. Cand a izbucnit Primul Razboi Mondial, J. Pilates, impreuna cu alti cetateni germani au fost concentrati ca aliati intr-un lagar din Lancaster, pe Insula Man. Atunci a inceput sa prinda contur Metoda Pilates, creand sistemul exercitiilor cunoscute astazi sub denumirea de “mat work,” sau exercitii realizate la saltea.

In lagar, i-a invatat pe colegii sai exercitiile autodidacte create timp 20 de ani; a pus in aceste concepte toate cunostintele si filozofia de viata dobandita pana atunci; in mod curios sau nu, colegii sai au supravietuit epidemiei de gripa din 1918. Ulterior, Joseph Pilates a fost transferat pe un alt camp de concentrare, unde a devenit infirmier/asistent medical pentru multe persoane afectate de boli si traume fizice din timpul razboiului. Acolo a inceput sa inventeze un echipament care sa ajute la refacerea “pacientilor” sai, pentru care folosea arcuri de la paturi pe care le ancora pentru a opune rezistenta si a creat “aparatul miscator” pentru cei imobilizati in pat.

Dupa ce s-a incheiat Primul Razboi Mondial, Pilates a emigrat in SUA; pe vapor, in timpul calatoriei, a cunoscut-o pe Clara, viitoarea sa sotie cu care a infiintat in 1926 in New York, primul studio de pilates; devin cunoscuti in lumea balerinilor, care din pricina accidentarilor, erau obligati sa petreaca lungi perioade de recuperare si inactivitate. Impreuna, Joe si Clara au devenit foarte apreciati si cautati si de comunitatea dansatorilor si actorilor locali. Dansatori celebri precum George Balanchine si Martha Graham au devenit pasionati de aceasta metoda, trimitandu-i pe elevii lor s-o practice cu regularitate ca antrenament sau pentru refacere. G Balanchine chiar a adaugat intr-unul dintre cele mai cunoscute dansuri ale sale, Cele sapte pacate capitale grupul de exercitii la sol al lui Pilates.

Prin intermediul lui George Balanchine, in urma unei leziuni care o impiedica sa mai danseze ca balerina, Romana Kryzanowska il cunoaste pe J. Pilates, si descopera dupa numai cateva sesiuni ca starea gleznei i se imbunatatise si dobandise un simt al echilibrului si o forta care ii dadeau mai mult control si siguranta miscarilor. Se hotaraste sa aprofundeze sistemul, fiind persoana aleasa de Joseph Pilates pentru a-i continua munca, formand la randul ei nenumarati instructori.

In esenta, metoda Pilates, numita Contrology se refera la modul in care exercitiile incurajeaza folosirea mintii pentru a controla muschii. J.H. Pilates a practicat exercitiile si a trait o viata lunga, sanatoasa. A scris cateva carti, dintre care cele mai cunoscute sunt Your Health in 1934 si Return to life through Contrology in 1945. A murit in 1967.

Intreaga metoda cu peste 500 de exercitii, a ajuns sa fie atat de puternica astazi, revolutionand fitness-ul, educatia fizica si fizioterapia de pe intreg cuprinsul globului, desi este un sistem caruia acest geniu i-a pus bazele la inceputul secolului trecut.