Cine face Pilates?
Pilates are o istorie neegalata ca metoda eficienta si sigura de mentinere a conditiei fizice, indiferent de corp si varsta practicantului.
Pentru ca miscarea este blanda, neagresiva cu articulatiile, metoda Pilates se foloseste ca gimnastica de recuperare in cazul leziunilor, operatiilor, accidentelor, in perioadele de convalescenta, etc, exercitiile avand o functie de insanatosire si recuperare cu rezultate excelente. Exercitiile au foarte multe elemente comune cu Tehnica Alexander (Frederick Alexander 1869-1950) si Metoda Feldenkrais (1904-1984), cu intemeietorii acestora J. Pilates fiind contemporan; tema comuna a tuturor fiind accentul pus pe folosirea echilibrata a corpului.
Durerile de spate cauzate de obiceiul de a sta in pozitii incorecte timp indelungat pe scaun sunt ameliorate prin Pilates inca din primele sedinte.
Muzicienii folosesc metoda pentru imbunatatirea posturii si exersarea respiratiei diafragmatice corecte.
Popularitatea metodei este data si de paleta larga de exercitii care poate fi adaptata pentru toate tipurile de conditie fizica, exercitiile clasice putind fi modificate pentru persoanele cu probleme de sanatate, femei insarcinate, persoane de varsta a treia sau crescut gradul de dificultate pentru dansatori si sportivii profesionisti. Acestia din urma au descoperit de decenii cum exercitiile le imbunatatesc randamentul, micsorand riscul leziunilor ce rezultau in urma antrenamentelor intensive.
Pilates nu este un set de exercitii axat strict pe arderea grasimilor, daca scopul dumneavoastra este pierderea in greutate, este necesara o atentie sporita acordarii mesei de seara, dulciurilor si ridicarii de la masa inainte de a simti satietate; adaugand exercitiile unui regim de viata sanatos veti obtine ceea ce majoritatea practicantilor Pilates dobandesc: dezvoltarea unei siluete frumos conturate, cu muschi tonifiati, abdomen plat, fese mai ferme si coapse mai puternice.
Prin concentrare, control si atentie asupra fiecarei executii, este o terapie trup-minte ce determina detensionare, o diminuare a stresului, si o senzatie de energie si relaxare in tot corpul.
Odata insusita executia corecta a exercitiilor, acestea vor putea fi aplicate la fiecare moment, pozitie sau efort, de-a lungul intregii zile, atunci cand stam pe scaun la serviciu, cand conducem, cand ne plimbam, ridicam ceva, caram sau purtam copilul in brate, etc.
Este esentiala practicarea exercitiilor sub indrumarea unui instructor certificat, care sa va poata corecta si superviza activitatea, sa evitati greselile care ar putea sa va dauneze pana cand invatati executia corecta, pentru ca apoi sa le practicati singuri autocorecatandu-va tinuta, oriunde v-ati afla.
Daca includem metoda in viata noastra ca pe un obicei, vom obtine efectul pe care il are medicina preventiva, fiind mai bine adaptati la schimbari si capatand o mai buna rezistenta la eventualele boli, pentru ca acest tip de miscare imbunatateste sistemul imunitar.
Pentru ca exercitiile sa dea rezultate, ele trebuie practicate cu perseverenta, acest aspect credem ca este cel mai important, vointa, determinarea de a reusi sa ajungi la un studio de 2-3 ori pe saptamana timp de cateva luni pentru a simti si vedea cu adevarat ca tot ceea ce se spune este real si pentru dumneavoastra.